Nekategorizirano

Vodnik za Sup začetnike

Osnovni informacije za SUP začetnike

Supanje je zabavna športna aktivnosti, ki jo lahko izvajate na morju, jezerih in mirnih rekah. Supanje vam omogoča vadbo, ki se bo poznala na vašem celem telesu. Istočasno vam supanje omogoča nepozabno dogodivščino na vodi, saj lahko raziščete dele, ki vam običajno niso dostopni.

Pred prvim Supanjem vam priporočamo, da se seznanite z Vrstami Supov, osnovno opremo, velikosti vesla, ki jo potrebujete, kako vstati na SUPu, tehniki veslanja, najboljši nasveti za vkrcanje in možnosti SUP prevoza.

1. Vrste SUPov

Supi so izdelani z različnih materialov in so različne oblike ter velikosti. Prve oblike supov izhajajo iz tradicionalne pene na sredini in epoksi premazi, ki so zagotavljali plovnost. Skozi čas se je razvila nova oblika supov, ki so bolj prijazni za transportiranje. Večji del uporabnikov danes SUP na napihlivih supih.

Seveda pa je pri supu pomembna velikost. Velikost supa je odvisna od vašega življenskega sloga. Poznamo več velikosti supov. Za začetnike je idelen sup z večjo podlago. Takšni Supi se lahko uporabljajo na vseh vodah. So pa širši supi primerni tudi za ljubitelje joga vadbe, SUP popotnike.

Prednost napihljivega supa je, da je preprosto zložljiv in je v velikosti spalne vreče. Napihljiv sup zaradi svoje majhnosti omogoča enostaven transport s katerim koli vozilom. Velika prednost napihljivih supov je tudi v tem, da se ob spustu lahko težje poškodujejo.

Široki napihljivi supi vam omogočajo tudi ribolov. Široka plošča ima dosti prostora, da lahko odložite na ploskvi vse stvari, ki jih potrebujete za ribolov.

2. Osnovna sup oprema

Ko boste izbrali pravi sup, boste potrebovali tudi nekaj ostalih rekvizitov. Vesla, oprema za v vodo vam bo prišla zelo prav.

Pri izbiri vesla je pomembno, da so vesla daljša od vaše osnovne velikosti. Izbirate lahko med klasičnimi plastičnimi vesli ali karbonskimi vesli. Karbonska vesla so običajno ultra lahka kar vam omogočajo lahkotno veslanje. Prav tako so karbonska vesla po navadi bistveno kvalitetnajša zaradi svoje sestave. Karbonska vesla so bolj trdna saj so zgrajena iz epoksi premaza in steklenih karbonskih vlaken.

Ob sup veslu boste potrebovali tudi varovalni pas za sup. Varovalo vam bo pomagalo, da vaš sup ne bo odneslo predaleč. Varovalo si običajno namestite okoli noge. Pripne pa se tudi na zadek supa s preprosto gumijasto vzmetjo.

Za shranjevanje supa vam priporočamo nakup sup vreče, ki vam bo v poletnem času omogočala preprost prenos supa na obalo. V vreči lahko shranite vse stvari, ki jih potrebujete za SUPnje (veslo, saščitni pas, oblačila, itd..).

Na supi ne gre tudi brez rešilnega jopiča in neoprem obleke. Rešilni jopič je ob veslanju v globokih vodah nujen, saj se vam ob padcu v vodo lahko pripeti tudi kaj neprijetnega. Neoprem pa vam omogoča, da ob padcu v hladne vode vaše telo preveč neozebe. Seveda se lahko z neopremom izgonete tudi opeklinam.

3. Velikost vaše SUP vesla

Obstaja več načinov za določanje pravilne velikosti sup vesla. Velikost sup vesla se razlikuje od velikosti vsakega posameznika.

Velikost vesla je potrebno prilagoditi: vaši višini, dolžini vaše roke INvišini vašega vesla nad vodo.

Seveda pa mora biti vaše veslo tudi zelo udobno saj boste lahko zgolj tako enostavno veslali.

4. Kako vstati na SUP-u

Z vadbo vedno začnite v mirnih in plitvih vodah ter na širokih deskah, saj boste lahko samo tako najlažje osvojili tehniko. Plošča na kateri vadite mora biti stabilna. Če se pri učenju še vedno počutite neudobno vam priporočamo, da poiščete širšo ploščo, ki vam bo omogočala stabilnost.

Za začetek sledite naslednjim korakom:

  • Sup plošča mora biti v zadostni globini, da se zadnji repi ne zadanejo v dno
  • Ob skoku na sup pričnite s klečanjem
  • Po klečanju se nato počasi z eno nogo pričnite dvigovati in nato sunkovito svoj trup dvignite navzgor.
  • Ob normalni drži dlje časa držite ravnotežje, da se boste naučili stati na supu

Seveda je pri začetnem vstaajanju na sup pomembno, da je globina vode tudi primerno visoka, da se ne pri vadbi ne boste poškodovali. Ne pozabite na osnovno opremo!

5. Tehnika veslanja

Obstaja nekaj osnovnih filozofij o tehniki veslanja, vendar se vse vrtijo okoli vaše uporabe vesla. Priporočamo vam, da sami ugotovite kakšna tehnika prijema vesla vam najbolj ustreza.

Kako veslati naprej?

  • Z eno roko primite veslo na vrhu, z drugo roko pa primite veslo nekje na sredini in počasni začnite veslo vstavljati v vodo.
  • Vstavljeno veslo nato počasi premikajte ob vrha supa proti repu, tako da bo veslo zajelo vodo in premaknilo vaš sup.
  • Enakomerno pričnite veslati, da se bo sup v isti smeri premikal naprej. Ob potrebi zamenjajte strani, da ohranite sup v ravni smeri.

Pri veslanju lahko enakomerno izmenjujete tudi roki, da boste lažje veslali naprej. Ugotoviti boste morali tudi katera roka potrebuje več moči za zaveslaje. Priporočamo, da vadite veslanje z obema rokama saj boste le tako bolj vzdržljivi na vodi.

6. Kako prevažati sup

Ker so SUP deske zelo velike vam lahko prevažanje supa predstavlja tudi težavo. Priporočamo va, da sup prevažate na vozilu na nosilcih. V kolikor pa nosilcov na vozilu nimate pa lahko deske prevažate v vozilu. Ker so vse sodobne deske napihljive jih je možnos preprosto stisniti in pospraviti. Pri pospravilu bodite edino pozorni, da ko se vrnete domov Sup preprosto raztegnete in posušite, da vam torba ne bo oddajala nepotrebnih neprijetnih vodnjav.

7. Čiščenje supa

Seveda na koncu nismo pozabili tudi na vzdrževanje supa. Po vsaki uporabi je za daljšo življensko dobo primerno sup očistiti, da ne vsebuje umazanih delcev ali soli. Redno čiščenje zagotavlja daljšo življensko dobo plošče.

Še nimaš sup opreme. Obišči sup trgovino, kjer boš lahko naročil vse stvari, ki jih potrebuješ za supanje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja